slaven

Als we in de geschiedenis terugkijken kom je erachter dat er al heel lang slavernij is en nog steeds! Overal kwam dit voor. Mensen konden andere mensen in bezit nemen. Zo ontstonden er slaven. De eerste slaven ontstonden door de oorlogen. Mensen werden gevangen genomen. Deze gevangenen moesten werken voor hun baas.

west-indische compagnie 

 In 1621 werd de West-Indische Compagnie opgericht, speciaal voor de handel met de Nederlandse kolonies in Amerika. De WIC handelde in suiker, koffie en tabak maar ook in slaven. Hiervoor hadden ze verschillende handelsposten in West-Afrika. Fort Sint George in het plaatsje Elmina op Ghana was één van de belangrijkste.

De schepen kwamen meestal aan in Curaçao. Daar was een grote markt waar de slaven uitgezocht werden. De oude en zieke slaven werden apart gezet van de jonge en gezonde slaven. Die konden natuurlijk veel beter werken. Alle slaven kregen een nummer of een letter op hun arm getatoeëerd. Zo kon iedereen zien van welke eigenaar de slaven waren.

eindelijk vrij!

Het grootste deel van de slaven was natuurlijk erg ontevreden en regelmatig braken er opstanden of stakingen uit. Op 1 juli 1863 schafte Nederland de slavernij af. Die dag wordt ook wel ‘Keti Koti’ genoemd, dit betekent ‘het verbreken van de ketenen’. Deze dag wordt in Suriname en op de Antillen elk jaar gevierd.

Maar toen de slavernij werd afgeschaft hadden de plantagehouders natuurlijk geen mensen meer die het werk konden doen. Daarom besliste de Nederlandse regering dat alle slaven tussen de 15 en 60 jaar nog tien jaar verplicht moesten werken op de plantages, maar in ruil daarvoor kregen de slaven wel betaald voor hun werk. En in 1873 waren de slaven echt vrij.